Forbrugertest af bedemænd: Så meget svinger prisen

Sidste år betalte hver tredje dansker for meget hos bedemanden. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Begravelsesguiden, der har gennemgået 1.129 slutregninger fra danske forbrugere.

Undersøgelsen slår fast, at danskerne i gennemsnit kunne have sparet 3.050 kr. ved at være mere omhyggelige i sit valg af bedemand. De familier, der blev hårdest ramt, endte med at betalte over 6.500 kr. for meget for begravelsen.

Heldigvis er der meget man kan gøre selv for at undgå at betale for meget, og stadigvæk få et godt forløb.

Se DR’s korte klip om Begravelsesguidens stifter Afspil

En grim branche

Problemerne i bedemandsbranchen er ikke nye. I 2011 betalte brancheforeningen Danske Bedemænd en klækkelig bøde for at overtræde konkurrenceloven, og i 2016 understregede Forbrugerrådet, at der er tale om et brancheproblem.

I juni 2018 satte DR’s forbrugermagasinet Kontant fokus på problemstillingen i udsendelsen "Vi blev snydt af bedemanden". I udsendelsen afslørede man, hvordan en bedemand bevidst snød de pårørende ved at lade dem underskrive papirer, de aldrig skulle have gjort.

I udsendelsen kom det også frem, hvordan bedemænd let kan sælge ydelser til pårørende som de ikke har brug for, fordi de ikke ved, hvad der er nødvendigt i situationen.

Med mindre den uerfarne pårørende søger ekstern juridisk rådgivning, er det umuligt at vide hvilke papirer, man skal skrive under

Begravelsesguiden anbefaler selvfølgelig kun bedemænd der lever op til vores statistiske pris- og kvalitetskrav, og som vi samarbejder med.

Du kan altid ringe og høre, hvilke bedemænd vi anbefaler i nærheden af dig på 78 72 16 00.

Pårørende skal tage sig selv alvorligt

Begravelsesguidens undersøgelse viser, at pårørende ikke er kritiske nok omkring deres valg af bedemand. Samtidig undervurderer pårørende, hvor vanskeligt det er at sammenligne bedemændenes priser og ender derfor ofte med at betale for meget.

- “Hvis man skal problemet til livs, skal pårørende se at tage sig selv alvorligt. Man skal simpelthen vænne sig af med tanken om, at ”begravelsesprocessen er enkel”, ”en bedemand er en bedemand” og ”det sker ikke for mig”. For begravelser er ikke enkle, de er vidt forskellige og afhænger af den konkrete situation. Det samme gælder prisen og kvaliteten hos de enkelte bedemænd”, udtaler Daniel Hansen, stifter af Begravelsesguiden.

Daniel Hansen, der selv har oplevet at blive snydt hos bedemanden, tog initiativ til at starte Begravelsesguiden for at hjælpe andre pårørende. Ved brug af statistiske modeller, tester Begravelsesguiden landets bedemænd på pris og kvalitet og giver gratis råd til pårørende, så de træffer de rigtige valg.

I dag kræver det ingen uddannelse at blive bedemand, og Begravelsesguiden er den eneste virksomhed i branchen, der kontrollerer at bedemanden gør sit arbejde ordentligt. 6.500 kr. er mange penge for de fleste mennesker, og derfor bør man altid sikre sig selv og tage imod gratis rådgivning før, man går til bedemanden.

Bisættelse eller begravelse

Når først valget af bedemand er på plads, dukker der en lang række beslutninger op, som skal træffes på kort tid. En af disse beslutninger, er valget mellem bisættelse og begravelse. For at gøre dette valg så let som mulig for dig, har vi skrevet en artikel der hjælper dig med at træffe den rigtige beslutning.

Du kan læse artiklen her: Bisættelse eller begravelse?

Vurderinger på bedemænd i nærheden af dig

Vi udvælger altid den bedemand, som er bedst i forhold til den situation du er i. Når vi tester bedemændene, rangeres de på pris og kvalitet, så du altid får anbefalet en bedemand i nærheden af dig, som leverer top service.

Fire gode råd

 1. Undgå at underskrive de forkerte papirer

  Hos bedemanden skal du underskrive en række papirer. Men hvis du underskriver de forkerte, risikerer du ikke at kunne komme ud af aftalen. Husk, at du altid hæfter personligt for omkostningerne.

 2. Undersøg mulighederne for tilskud

  Der findes mange former for tilskud, du kan få op til 27.846 kr. udbetalt. Ring og hør hvilke tilskud du har krav på.

 3. Tal med en erfaren ekspert og undgå dårlige oplevelser

  Mange pårørende brænder fingrene på dårlige bedemænd. Hos os får du gode råd og vejledning om begravelsen og valg af bedemand.

 4. Ring og hør hvad en begravelse bør indeholde og koste

  Det kan føles umuligt at gennemskue bedemændenes priser og mange fremstår billigere end de egentlig er. Det er vigtigt at den pris du får passer til din situation.

 5. Bedemand nærheden af dig - Niels

  Vil du have flere råd?

  Ring og få anbefalet en bedemand

  71 71 11 00

  Se også

Ring og få anbefalet en godkendt bedemand

Spinner

Se hvem der synes godt om os

Alzheimersforeningen Børn, unge & sorg Hjerneskadeforeningen Parkinsonforeningen Danmarks lungeforening