Sådan får du mest ud af Min Sidste Vilje

Sådan får du mest ud af Min Sidste Vilje

I denne artikel giver vi dig et par gode råd med på vejen, så du sikrer dig, at dine efterladte står bedst mulig tilbage, når du en dag går bort.

Hvorfor bør jeg udfylde Min Sidste Vilje?

Helt generelt er det en god idé at udfylde Min Sidste Vilje. Det skyldes at mange pårørende efterlades med en masse beslutninger, som de kunne have været for uden, hvis du havde hjulpet dem. Fx kan de efterladte blive i tvivl om noget så enkelt som hvilken kiste de skal vælge – for er den de har valgt for skrabet, eller skal de købe en dyrere en der er lakeret?

Det sker ofte, at pårørende bruger flere penge på begravelsen end hvad du ønsker for dem. Det er fuldt forståeligt, at de efterladte gerne vil tage ordentligt afsked, problemet er bare, at det ofte belaster deres økonomi i unødvendig grad. Ved at angive dine ønsker til begravelsen i Min Sidste Vilje, hjælper du dine medmennesker med at træffe de rigtige beslutninger, så de tager vare på sig selv og får den bedst mulige tid efter.

5 gode råd før du udfylder Min Sidste Vilje

Selvom vi anbefaler at man udfylder Min Sidste Vilje, skal man også passe lidt på. Ifølge dansk lov, skal pårørende skal nemlig følge afdødes ønske i det omfang de har økonomisk råderum til at bære udgifterne til at indfri dine ønsker. Det betyder, at hvis du ønsker for meget, risikerer de efterladte at skulle prioritere hvilke af dine ønsker de vil indfri. Og det valg er ikke let. For selvfølgelig ønsker de at indfri alle dine ønsker. Det er derfor vigtigt, at du sætter dig ind i dine pårørendes situation og ønsker godt, før du udfylder Min Sidste Vilje.

Selvom Min Sidste vilje ikke er et juridisk bindende dokument, skal ønskerne efterkommes i størst muligt omfang. Når du ønsker noget, forpligter du altså pårørende til at følge dem. Derfor anbefaler vi, at du gør følgende inden du udfylder den:

  1. Undersøg hvad dine ønsker koster.
  2. Undersøg hvilke begravelsestilskud du har ret til (op til 77.267 kr.).
  3. Kend de arvemæssige konsekvenser, som dine beslutninger har.
  4. Inddrag dine medmennesker i dine beslutninger.
  5. Vær sikker på, at dine medmennesker ved hvor du har opbevaret Min Sidste Vilje.

Vi anbefaler klart, at du taler med en af en rådgiver før du udfylder Min Sidste Vilje. Det er gratis at tale med os, og vi vil altid hjælpe dig videre på bedst mulig vis. Hvis du er interesseret vil vi tilsende dig vores vejledning til pårørende, som du kan vedlægge sammen med Min Sidste Vilje. Den dag du går bort vil dine pårørende have fuldt overblik og med den bedst mulige vejledning fra din side.

Her finder du Min Sidste Vilje

Du kan hente Min Sidste Vilje hos de fleste af landets bedemænd. Min Sidste Vilje er en standard skabelon, og det er absolut tilladt at tilføje emner til den, hvis ikke man synes det er dækkende for det du ønsker. Du kan også selv nedskrive dine ønsker i et dokument. Der er ingen regler for det.

Hvis du henter Min Sidste Vilje hos bedemanden, vil han eller hun typisk opfordre dig til, at benytte netop den bedemand du har henvendt dig til. Her er der dog én ting du skal vide: Det er ikke sikkert at den bedemand du foretrækker er den pårørende foretrækker – og det er ikke sikkert at bedemanden har en høj standard og altså er godkendt på pris og kvalitet. Så før du vælger bedemand, er det en god idé og høre en rådgiver om, hvilke bedemænd der lever op til kriterierne.

Som du også kan læse af vores øvrige artikler og i medierne, har de sidste års undersøgelser vist, at prisen hos bedemanden kan svinge med op til 7.000 kr. Bedemandsfaget er ufaglært og kvaliteten varierer derfor også meget.

Vi anbefaler som udgangspunkt, at du lader dine medmennesker om bedemandsvalget, eller som et minimum inddrager dem – det er trods alt dem der skal samarbejde med ham eller hende, og pårørende der i sidste ende hæfter omkostningerne.

Læs om hvem vi er og hvordan vi tester landets bedemænd.

Ring og få anbefalet en godkendt bedemand

Phone71 71 11 00
Spinner

Se hvem der synes godt om os

Alzheimersforeningen Hjerneskadeforeningen Parkinsonforeningen Min Advokat